Επιλογή ημερομηνίας
Επιλογή ημερομηνίας
1
2
0

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μικρές εξορμήσεις

 

Για να αποκτήσει κανείς μια πλήρη εικόνα του Ευρυτανικού τοπίου και να φύγει πλήρως ικανοποιημένος, θα πρέπει να ξεφύγει λίγο από τα όρια της πρωτεύουσας του νομού. Μικρές εκδρομές στα κοντινά χωριουδάκια θα αποτελέσουν μια πραγματική αντιστροφή της πορείας του χρόνου και θα σας φέρουν τόσο κοντά στη φύση, ώστε να γίνετε κι εσείς αιώνιοι πρεσβευτές και υμνητές του μαγευτικού Ευρυτανικού τοπίου. Αν λοιπόν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, θα είχαμε να σας προτείνουμε μερικές σύντομες περιηγήσεις. Όποια κι αν διαλέξετε, να είστε βέβαιοι ότι θα σας μείνει αξέχαστη.

 

Μεγάλο Χωριό – Χρύσω – Κερασοχώρι – Άγραφα – Βραγγιανά  

 

Μια πραγματικά παρθένα φύση, εντελώς ανεπηρέαστη ακόμη, εκτείνεται στην κεντροδυτική Ευρυτανία, ανάμεσα στα ποτάμια Μέγδοβα (Ταυρωπό) και Αχελώο. Είναι ο ορεινός όγκος των Αγράφων, μια περιοχή τόσο δύσβατη που ακόμη και σήμερα η πρόσβαση σ' αυτήν είναι δύσκολη αλλά σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Στο δρόμο για το Αγρίνιο, και αφού περάσουμε τη σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα, στρίβουμε δεξιά στη διασταύρωση προς Κερασοχώρι. Από κει, κι αφήνοντας πίσω μας την ιστορική Βίνιανη φθάνουμε σε ένα νέο σταυροδρόμι. Από δω θα πάμε δεξιά προς Δάφνη και λίγα χιλιόμετρα αργότερα θα κάνουμε αριστερά προς τη Χρύσω. Η Χρύσω είναι ένα αντιπροσωπευτικό αγραφιώτικο χωριό με μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται φωλιασμένη στους βόρειους πρόποδες του Καυκιού και ο δρόμος περνάει μέσα από επιβλητικά φαράγγια και θεόρατους γκρεμούς που κρέμονται πάνω από τον ταξιδιώτη λες και μια αόρατη δύναμη τους κρατάει στη θέση τους. Κοντά στο χωριό υπάρχει μνημείο όπου μπορείτε να αποτίσετε φόρο τιμής στους μαχητές που στις 5-12-43 έδωσαν τη ζωή τους σε μια νικηφόρα μάχη με τους Ιταλούς που είχε όμως αποτέλεσμα να πυρποληθεί το χωριό.

 

Πλησιάζοντας θαυμάζουμε το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγ. Σεραφείμ Κορώνης, που βρίσκεται κουρνιασμένο μέσα στη φυσική αγκαλιά ενός απότομου βράχου. Ακριβώς δεξιά μας στο δρόμο βρίσκονται τα δυο παλιά μονότοξα γεφύρια που οδηγούσαν στο χωριό. Τεχνική αρτιότητα και καλλιτεχνική απόδοση είναι τα χαρακτηριστικά τους, κι ο ευφάνταστος περιηγητής θα μπορέσει να αναπολήσει τα καραβάνια των διαβατών που περνούσαν από δω για να πάνε στο Καρπενήσι την εποχή που το χωριό άκμαζε.

 

Και φτάνουμε τέλος στην πλατεία. Θεόρατα πλατάνια την περιτριγυρίζουν, και το συνεχές κελάρυσμα του ποταμιού που περνά ακριβώς από κάτω γίνεται ουράνια μελωδία για τον έκπληκτο επισκέπτη. Μια επίσκεψη στις 7 βρύσες του χωριού θα σας μεταφέρουν αιώνες πίσω, προκαλώντας εύλογη απορία για τον κατασκευαστή τους, καθώς φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από μια Αραβική τεχνοτροπία, ή τουλάχιστον από την τέχνη του Μιστρά με τα περίεργα οξύρρυγχα τόξα τους να οδηγούν το βλέμμα προς τον ουρανό. Αφού γευτούμε από το δροσερό νερό της πηγής, επισκεπτόμαστε τον ναό της Παναγίας, που το ξυλόγλυπτο τέμπλο του έχει φανερές ομοιότητες μ' αυτό του "Σωτήρα" στην Αν. Φραγκίστα.

 

Στο χωριό αυτό είχε ταφεί ο Βεληγκέκας που σκοτώθηκε το 1807 σε μάχη με τον Κατσαντώνη, ο οποίος τότε δρούσε σ' αυτά τα ορεινά τμήματα του νομού. Από τη Χρύσω κατευθυνόμαστε στο Κερασοχώρι. Είναι ένα κεφαλοχώρι που συγκεντρώνει την κίνηση όλων των γύρω χωριών και αποτελεί κέντρο στην διαδρομή από και προς τα Άγραφα. Εδώ υψώθηκε στις 10-5-1821 η σημαία της επανάστασης και υπάρχουν ίχνη αρχαίου τείχους. Η εκκλησία του χωριού χρονολογείται στα 1780 και έχει πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Από το Κερασοχώρι συνεχίζουμε βόρεια προς το Μάραθο, το χωριό απ' όπου κατάγονταν ο σταυραετός της κλεφτουριάς Κατσαντώνης.

 

Το άγαλμα του ήρωα κοσμεί την πλατεία του χωριού και η εκκλησία των Αγ. Ταξιαρχών με εικόνες του 1771 αποτελεί ένα ακόμα αξιοθέατο. Συνεχίζοντας φτάνουμε στα Άγραφα, και από εκεί στα Βραγγιανά. Στο χωριό αυτό το 1662 είχε ιδρυθεί από τον Ευγένιο τον Αιτωλό σχολή απ' όπου ξεπήδησαν σπουδαία ονόματα δασκάλων εμψυχωτών του δουλωμένου γένους. Σώζεται μέχρι σήμερα το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής με εικόνες του 1647 και κοντά σ' αυτό η πηγή "Φοντάνα" το δροσερό νάμα της οποίας δρόσιζε τον ευγενικό εκείνο δάσκαλο του γένους και στην οποία αφιέρωσε μια όμορφη επιγραφή.

 

Μετά τα Βραγγιανά βρίσκεται το Τροβάτο, το βορειότερο άκρο της Ευρυτανίας, όπου και το μοναστήρι της Παναγίας, στο οποίο έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Ευγένιος ο Αιτωλός. Σώζεται εκκλησάκι που χτίστηκε γύρω στα 1600 και έχει σπουδαίες εικόνες βυζαντινής τέχνης με επιγραφή 1644. Θα μπορέσετε να την απολαύσετε καλύτερα τη διαδρομή προς τα χωριά των Αγράφων, αν κανονίσετε μια διανυκτέρευση σε κάποιο απ' αυτά, μιας και το συνολικό της μήκος είναι περίπου 110 χιλιόμετρα.

 

Μεγάλο Χωριό  

 

Σκαρφαλωμένο σε απόκρημνα βράχια που λες και μόνος σκοπός της δημιουργίας τους είναι η εξύμνηση του Μεγαλοδύναμου Δημιουργού, αποτελεί τόπο προσκυνήματος πιστών απ' όλη την κεντρική και νότια Ελλάδα, ιδιαίτερα την 23η Αυγούστου που γιορτάζει. Για να πάμε στον Προυσό θα πάρουμε το δρόμο που συνεχίζει νότια στην κοιλάδα της Ποταμιάς. Έτσι ονομάζεται η εύφορη περιοχή που διαρρέεται από τον Καρπενησιώτη, "Tα Ευρυτανικά Τέμπη" όπως εύστοχα την ονόμασε ο σπουδαίος Ευρυτάνας ιστορικός και συγγραφέας Πάνος Βασιλείου. 

 

Πνιγμένη στο πράσινο χειμώνα - καλοκαίρι, και με το βουερό ποτάμι να κυλά συνεχώς δίπλα στο δρόμο, ο επισκέπτης απομονώνεται από το σήμερα και αισθάνεται να προχωρεί σε μιαν άλλη διάσταση, εντελώς απίθανη. Αφού περάσουμε από  το Γαύρο, ένα μικρό χωριουδάκι πάνω στο δρόμο όπου τα παλιότερα χρόνια κάνανε την πρώτη στάση οι προσκυνητές που ερχόταν στο μοναστήρι πεζοπορώντας από το Καρπενήσι, φτάνουμε στο "Σπίτι του Ποταμού", ένα σημείο όπου πρέπει να σταθούμε για να μπορέσουμε να θαυμάσουμε το "Τύπωμα" μια τρύπα δηλαδή στην απέναντι βουνοκορφή, απ' όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασε η εικόνα της Παναγίας στο δρόμο της για το Μοναστήρι.

 

Λίγο πιο κάτω υπάρχει ένα εικόνισμα στο σημείο ακριβώς που βρίσκονται τα "Πατήματα της Παναγίας". Αυτά είναι ένα αξιοπερίεργο και για πολλούς ανερμήνευτο, γεωλογικό φαινόμενο, καθώς στον κάθετο βράχο και ενσωματωμένα σ' αυτόν φαίνονται έξι-εφτά διαφορετικού χρώματος σχήματα που έχουν τη μορφή πατημάτων. Από το σημείο αυτό λέγεται ότι πέρασε η Παναγία για να ανέβει στο "Τύπωμα" και από 'κει στον Προυσό.

 

Μεγάλο Χωριό – Φραγκίστες – Μονή Τατάρνας (Διαδρομή προς Αγρίνιο)

 

Περνώντας από το Καρπενήσι, κατευθυνόμαστε προς Αγρίνιο. Αφού κατεβούμε το "Μπαγκασάκι", φτάνουμε στη σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα ή Ταυρωπού που πηγάζοντας από το νότιο μέρος του νομού Καρδίτσας, διασχίζει όλη την Ευρυτανία κάθετα και παράλληλα με τον άλλο μεγάλο ποταμό της, τον Αχελώο. Περνώντας τη γέφυρα αρχίζουμε την άνοδο, στην αρχή της οποίας υπάρχει δρόμος που πάει δεξιά και οδηγεί στο γνωστό γεφύρι της "Βίνιανης". Λίγο πριν φτάσουμε στην Ανατολική Φραγκίστα θα περάσουμε από την τοποθεσία "Φτερόλακκα". Εδώ υπάρχει διαμορφωμένος χώρος όπου μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί και να απολαύσει το έξοχο νερό μιας νερομάνας που για αιώνες τώρα ποτίζει τις ρίζες των θεόρατων πλατανιών, των βελανιδιών και των πουρναριών που κατακλύζουν την περιοχή.

 

Στο σημείο αυτό επίσης, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, με ξύλινο πολυέλαιο εκπληκτικής τέχνης, και με τέμπλο που κατασκευάστηκε το 1732 και έχει φανερή επτανησιακή επιρροή. Μπαίνοντας στο ιερό, δεξιά μας, είναι αγιογραφημένες οι μορφές των Αγίων Πατέρων ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η μορφή του οσίου Γρηγορίου Παλαμά, κάτι που δεν συνηθίζεται σε αγιογραφήσεις ιερών. Κατάνυξη και ιστορική συνείδηση είναι δυο από τα πολλά έντονα συναισθήματα που βιώνει ο επισκέπτης του μικρού σκοτεινού χώρου του "Σωτήρα", μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Το μικρό αυτό εκκλησάκι είναι απομεινάρι παλιού μοναστηριού που υπήρχε στο χώρο εκείνο και ανακαινίστηκε το 1725, ενώ το πρώτο έτος κτίσης του πρέπει να χάνεται στα βάθη των τελευταίων βυζαντινών χρόνων. Από του "Σωτήρα" μπορούμε να πεταχτούμε μέχρι το "Παλιοχώρι" όπου υπάρχουν ενδείξεις προχριστιανικού οικισμού. Η Δυτική Φραγκίστα στην οποία φθάνουμε στη συνέχεια αφήνοντας τον εθνικό δρόμο και στρίβοντας δεξιά, είναι ένα σημαντικό κεφαλοχώρι, με αρκετούς κατοίκους και αγνά προϊόντα. Εδώ ο δρόμος διακλαδίζεται προς Αγρίνιο και προς τα χωριά του τέως δήμου Απεραντίων. Αν συνεχίσουμε προς Αγρίνιο θα φτάσουμε σε λίγο στη γέφυρα της Επισκοπής και από κει πια θα βρεθούμε στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ αν στρίψουμε δεξιά, θα πάρουμε το δρόμο για τη μονή της Τατάρνας όπου και κατευθυνόμαστε.

 

Βγαίνοντας στην κορφή του χωριού, ο ορίζοντας διευρύνεται απότομα και καθώς αρχίζουμε να κατηφορίζουμε ξανά, αντικρίζουμε ένα θέαμα που κόβει την ανάσα: Η τεχνητή λίμνη του Αχελώου απλώνεται μπροστά μας, γαλαζοπράσινη και γαλήνια, απόλυτη έκφραση της υποταγής του εξημερωμένου θεού στον άνθρωπο - Ηρακλή. Η ομορφιά του τοπίου στα σημεία που φτάνει η λίμνη, καθυποβάλλει τον περιηγητή και του χαρίζει μια αίσθηση ηρεμίας τέλεια. Ιδίως την άνοιξη όλος ο χώρος, φεγγοβολά με ένα φως πολύ έντονο ενώ τα χρώματα των λουλουδιών στις όχθες της, δημιουργούν μια πολύ ταιριαστή αντίθεση. Δεκάδες νησάκια αποτελούν ένα χαριτωμένο διάκοσμο και συμπληρώνουν την εικόνα με ιδανικό τρόπο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως πριν από μερικά μόλις χρόνια τα νησάκια αυτά ήταν οι περήφανες κορφές των βουνών που τώρα κρύφτηκαν κάτω από τα νερά της λίμνης. Αφού κατεβούμε τις λίγες στροφές που απομένουν, στρίβουμε αριστερά προς το ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας.

 

Το μοναστήρι χτίστηκε γύρω στα 1555, αν και η παράδοση αναφέρει πως προϋπήρχε εδώ μονή χτισμένη ήδη από τα 1200. Η στρατηγική του θέση το έκανε ιδανικό κρησφύγετο και χώρο περίθαλψης των επαναστατών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Τέλειο ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις του Καραϊσκάκη αλλά και τα προεπαναστατικά κινήματα του μητροπολίτη Διονυσίου Τρίκκης και άλλων αγωνιστών, αποτέλεσε πολλές φορές το εξιλαστήριο θύμα των τουρκικών ορδών που ξεσπούσαν την άγρια λύσσα τους πάνω του.

 

Το σημερινό μοναστήρι απέχει από το Καρπενήσι 70 χιλιόμετρα και χτίστηκε λίγο μακρύτερα από τη θέση του παλιού. Αποτελεί χώρο προσκυνήματος για τους πιστούς και εκείνους που θέλουν να θαυμάσουν και να νιώσουν το μεγαλείο του ελληνισμού. Με πλήρεις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και πλήθος αντικειμένων που θα μπορούσε να θαυμάσει ο επισκέπτης το μοναστήρι της Τατάρνας είναι το πιο σπουδαίο ίσως αξιοθέατο της Δυτικής Ευρυτανίας.

 

Μεγάλο Χωριό – Κλαυσί – Ανιάδα – Μεγάλο Χωριό 

 

Ξεκινάμε από το Μεγάλο Χωριό προς Καρπενήσι, στη διασταύρωση όμως για Κλαυσί, στρίβουμε δεξιά. Το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Κλαυσί - ή Κλαυσίον όπως γράφει στη σχετική πινακίδα. Λένε πως το χωριό πήρε το όνομά του από τα δάκρυα που έχυσαν και τον "κλαυθμό" όσων απόμειναν μετά την τρομερή καταστροφή του χωριού από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Πιθανότατα το χωριό αυτό να υπήρξε κάποτε η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, και αν κρίνουμε από τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγ. Λεωνίδα, που σώζεται εκεί, σίγουρα ήταν κέντρο κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, μπορεί και έδρα επισκόπου. Ο ναός χρονολογείται γύρω στον 5ο αι. και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση το ψηφιδωτό του δάπεδο, με υπέροχες παραστάσεις, διακοσμητικά σχέδια και χρώματα.

 

Συνεχίζουμε προς το Μουζήλο όπου έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις παμπάλαιες εκκλησίες του που χρονολογούνται από το 1650 και το 1700. Η επίσκεψη μας στο επόμενο χωριό, την Ανιάδα, θα πρέπει να συνδυαστεί με εκδρομή στην περιοχή "Αετόβρυση", μια τοποθεσία που μόνο αν την κατακτήσει κανείς μπορεί να αισθανθεί το μεγαλείο της. Ο ορίζοντας ανοίγεται μεγαλόπρεπα μπροστά στα μάτια μας και ο επισκέπτης θα μακαρίσει τον αείμνηστο δάσκαλο Γιάννη Βράχα που φιλότιμα υπηρέτησε την περιοχή αυτή και προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αξιοποιήσει. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να πούμε τίποτε για το γάργαρο νερό που νερό που πηγάζει εκεί, αληθινή πηγή ζωής και ανανέωσης.

 

Συνεχίζοντας την πορεία μας από την Ανιάδα, φτάνουμε στο Συγκρέλο, ένα μικρό πανέμορφο χωριουδάκι κι από εδω προχωρούμε προς τη διασταύρωση που οδηγεί δεξιά προς Κρίκελλο και αριστερά προς Καρπενήσι, όπου και θα επιστρέψουμε, ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα σε καταπράσινους ελατιάδες, σ' ένα δάσος αθάνατο και περήφανο. Αριστερά μας όπως κατεβαίνουμε ολόραχα, απολαμβάνοντας μια εκπληκτική θέα, θα συναντήσουμε την ιστορική τοποθεσία "Κοκκάλια". Ονομάστηκε έτσι από το πλήθος των ανθρώπινων οστών που ασπρίζουν εκεί από το 279 π.Χ. Στο σημείο αυτό πλήρωσαν τη βάρβαρη συμπεριφορά τους οι Γαλάτες που κατέστρεψαν το Κάλλιο, πιθανότατα το σημερινό Κλαυσί. Εκεί τους κατατρόπωσαν, ενωμένοι οι αρχαίοι κάτοικοι της Ευρυτανίας, αποδεικνύοντας πως δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τους παίρνει αψήφιστα. Κι απ' το ιστορικό αυτό μέρος πέρνουμε την αντίστροφη πορεία για την επιστροφή μας ή κατηφορίζουμε προς τη ράχη του Τυμφρηστού για να επιστρέψουμε στο Καρπενήσι και από εκεί στο Μεγάλο Χωριό μετά από τρεις ώρες περίπου, έχοντας διανύσει γύρω στα εβδομήντα χιλιόμετρα

 

Μεγάλο Χωριό – Καρπενήσι – Στένωμα – Αγία Τριάδα 

 

Από εδώ μπορείτε να δείτε την πόλη να απλώνεται μπροστά σας, να οσμιστείτε ξεχασμένα ανοιξιάτικα αρώματα και να θαυμάσετε ολόκληρη την κοιλάδα της Ποταμιάς που απλώνεται νότια ως τα βουνά του Προυσού. Συνεχίζουμε το δρόμο μας δεξιά στη διασταύρωση, για να φτάσουμε μετά από πέντε χιλιόμετρα στην τοποθεσία "Μαργαρίτα". Μεγάλα λιβάδια απλώνονται σε ένα απρόσμενο οροπέδιο, που την άνοιξη στολίζεται με πολύχρωμη ταπετσαρία από αγριολούλουδα. Αν φτάσετε εδώ στα μέσα Μαΐου θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε αρκετό λεξιλόγιο για να περιγράψετε την πολυχρωμία και την πολυμορφία που απλώνεται μπροστά σας. 

 

Στην περιοχή αυτή το καλοκαίρι, κατασκηνώνουν αρκετοί φίλοι της διαβίωσης στη φύση και είναι πραγματικά ελκυστική η ιδέα της καλής παρέας γύρω από τη φωτιά, κάτω από το φως των αστεριών και του φεγγαριού. Λίγο πιο κάτω είναι το εκκλησάκι του Αϊ-Θανάση και σωρός από πέτρες με την ονομασία "τα ταμπούρια του Κατσαντώνη". Στο ίδιο επίσης μέρος βρίσκεται ο διαμορφωμένος χώρος της βρυσούλας του "Καρά - Αμέτ", μια ακόμα πηγή ζωογόνου νερού. Συνεχίζοντας την πορεία μας φτάνουμε στο Στένωμα, ένα καταπράσινο χωριό με όμορφη πλατεία και γάργαρα νερά. Απέναντι από το χωριό, βρίσκεται η Τούρλα, ένα στρόγγυλο ύψωμα, διάσπαρτο από συντρίμμια κεραμικής, δείγματα αρχαίας πόλης. Πριν από λίγα χρόνια βρίσκονταν εκεί ένα μεγάλο κομμάτι πέτρας σε σχήμα κολώνας αρχαίου ναού.

 

Από το Στένωμα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το γεφύρι της Μέγδοβας ή αλλιώς γεφύρι της Βίνιανης, ένα παλιό μονότοξο γεφύρι χτισμένο επί τουρκοκρατίας σε μια εκπληκτική τοποθεσία με πυκνή βλάστηση από ψηλές βελανιδιές και πλατάνια. Εκεί, λένε, βρίσκεται ένα στοιχειωμένο μελίσσι που προφυλάσσει τους διαβάτες και δεν τους αφήνει να περάσουν αν τύχει και κατεβάσει το ποτάμι. Επόμενο χωριό το Παυλόπουλο. Ελατοπνιγμένο, κλασσικό ευρυτανικό χωριό με παμπάλαια εκκλησία του Αγ. Δημητρίου χρονολογούμενη στα 1666.

 

Στη συνέχεια φτάνουμε στην Παπαδιά. Ένα μικρό χωριουδάκι με δυσανάλογη για το μέγεθός του ιστορία. Στη νότια πλευρά του χωριού βρίσκεται το βουνό Παπαδιά όπου το Μάη του 1809 έγινε μάχη μεταξύ του Τούρκου δερβέναγα Σουλεϊμάν Τότη και του Λεπενιώτη. 80 Έλληνες επιτέθηκαν σε 300 Τούρκους και σκότωσαν τον πασά και τους περισσότερους από τη συνοδεία του. Με τον τρόπο αυτό εκδικήθηκε ο Λεπενιώτης το θάνατο των αδερφών του Κατσαντώνη και Χασιώτη στα Γιάννενα από τον Αλή-Πασά. Θα ήταν σπουδαία παράλειψη να μην επισκεφτείτε την παλιά εκκλησία του χωριού που τιμάται στη μνήμη του Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου. Χρονολογείται στα μέσα του 15ου αι. και σε μια εικόνα του τέμπλου αναφέρεται χρονολογία 1757 ενώ σε άλλη υπάρχει γραμμένη χρονολογία 1707. Αξίζει να κοντοσταθείτε λίγο σ' αυτό το χωριό, να νιώσετε το πέρασμα της Ιστορίας από τα περήφανα κορφοβούνια και να απολαύσετε τον καφέ σας στην πανέμορφη πλατεία του.

 

Βόλτα στο Καρπενήσι

  

Κάθε καλοκαίρι και για ένα περίπου μήνα, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, το Καρπενήσι μετατρέπεται σε μια νησίδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς οι "Γιορτές Δάσους και Λαϊκής Παράδοσης" εξελίσσονται χρόνο με το χρόνο σε μείζον πολιτισμικό γεγονός της κεντροδυτικής Στερεάς Ελλάδας, με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παρουσίες, εκθέσεις φωτογραφίας και γενικά κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα.

 

Η Δ.Ε.Π.Α.Κ. (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου) σε συνδυασμό με τις λειτουργίες του συνεδριακού κέντρου, καθώς και του αναπτυσσόμενου συνεδριακού τουρισμού με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία, προδικάζουν την θετική εξέλιξη στην πολιτιστική κίνηση του Καρπενησιού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η πνευματική ζωή της πόλης παρουσιάζει αρκετή κινητικότητα καθώς οργανώνονται αρκετά συχνά φιλολογικές και μουσικές βραδιές με ικανοποιητική επιτυχία. Χαρακτηριστική επίσης είναι η εμποροπανήγυρη που αρχίζει στις 27 Ιουλίου και διαρκεί πέντε μέρες, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη. Το πλήθος εξάλλου των πανηγυριών που γίνονται το καλοκαίρι αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για τον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο διασκέδασης των ντόπιων σε κάποιες εκδηλώσεις που αρχίζουν σιγά - σιγά να αλλοτριώνονται και να εκλείπουν από άλλες περιοχές, περισσότερο "αναπτυγμένες".

 

Κάνοντας βόλτα στο Καρπενήσι, δεν πρέπει να παραλείψει να γευτεί από το "αθάνατο νερό" του λιονταριού στην πλατεία, κάτω από τον ίσκιο του ξακουσμένου γερο-πλατάνου της. Μπορεί να μην δεί τη "Σαρακατσάνα που ροβολάει και πάει για να γεμίσει", τώρα πια, θα νιώσει όμως μια ξεχωριστή αίσθηση γαλήνης και ασημαντότητας του χρόνου. Εδώ το ρολόι είναι άχρηστο, και οι εντάσεις της πόλης φαίνεται να χάνουν σχεδόν το νόημά τους.

 

Η πλατεία είναι μαρμαροστρωμένη, σε χρώματα που δένουν αρμονικά με το τοπίο, με ημικυκλικά μοτίβα που πάνω τους γράφουν τα ονόματα των παλιών δήμων του νομού. Εδώ βρίσκεται και ο ανδριάντας του Μάρκου Μπότσαρη που αναπαύεται περήφανος στις δάφνες του. Επιγραφή στο πίσω μέρος του αναφέρει ότι στήθηκε το 1925 από την εφημερίδα "Πανευρυτανική". Πίσω από την εκκλησία της Αγ. Τριάδας, ακριβώς απέναντι από το κτίριο του ΟΤΕ, υπάρχει αναμνηστική πλάκα που επισημαίνει στον διαβάτη ότι στο χώρο εκείνον, λειτούργησε το Σχολείο της ΠΕΑΕΑ και το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Στερεάς, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Ακριβώς στον ίδιο χώρο βρίσκεται αναμνηστική στήλη προς τιμήν του Θανάση Καρπενησιώτη, που σκοτώθηκε  πολεμώντας στο Σκουλένι της Ρουμανίας το 1821.

 

Κατευθυνόμενοι προς την δυτική έξοδο της πόλης, για να επισκεφτούμε το Κεφαλόβρυσο, αντικρίζουμε δεξιά μας την πλατεία του Κατσαντώνη, με τον χάλκινο ανδριάντα του ηρωικού κλέφτη να ατενίζει τα αιώνια βουνά της Ευρυτανίας, για τα οποία τόσο μόχθησε δίνοντας τελικά τη ζωή του, υποκύπτοντας στο ανήλεο μένος του Αλή πασά των Ιωαννίνων. Το Κεφαλόβρυσο είναι καταπληκτική τοποθεσία, χωμένη μες το πράσινο των πλατανιών με εγκαταστάσεις εκτροφής πέστροφας. Οι εγκαταστάσεις του δήμου, που διαθέτουν μέχρι και γήπεδο τένις, προσφέρουν πλήρη εξυπηρέτηση στον επισκέπτη. Άλλο μέρος που θα άξιζε κάποιος να επισκεφθεί είναι ο λόφος του Αγίου Δημητρίου. Η παράδοση λέει πως ο λόφος ήταν τμήμα του Βελουχιού που κατολίσθησε στη θέση που βρίσκεται τώρα πριν από χιλιάδες χρόνια. Πιθανολογείται πως στην κορυφή του υπήρχε κάστρο και ίσως να βρισκόταν σ' αυτόν η ακρόπολη κάποιου αρχαίου οικισμού αφού κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί πήλινα ευρήματα. Απ' την κορφή του λόφου μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το Καρπενήσι στα πόδια του, μια θέα ονειρική, καθώς το Βελούχι φαίνεται να αγκαλιάζει προστατευτικά την πόλη.

 

Προς το Βόρειο μέρος της πόλης, καθώς ανηφορίζουμε στη "Λαγκαδιά" για το Χιονοδρομικό Κέντρο και μόλις φτάσουμε στην πρώτη μεγάλη στροφή, αξίζει να κοντοσταθούμε για μια φωτογραφία: Το "Συμπεθερικό" είναι μια μεγάλη σειρά από πέτρες που χωρίζουν κάθετα τη βουνοπλαγιά και μοιάζουν με ανθρώπινη πομπή που ανηφορίζει. Ήτανε, λέει, μια φορά ένας γάμος. Η νύφη, φεύγοντας απ' το σπίτι, πήρε μαζί της όλα τα πατρικά υπάρχοντα για προίκα, μην αφήνοντας στη χήρα μάνα της τίποτα άλλο από μια κλώσα. Καθώς έφευγε το συμπεθερικό για τον ξένο τόπο, ανηφορίζοντας την πλαγιά του Βελουχιού, η νύφη θυμήθηκε την κλώσα κι έστειλε κάποιους να την πάρουν κι αυτή, απογυμνώνοντας έτσι εντελώς από πόρους τη γριά που άφηνε πίσω της. Μόλις όμως γύρισαν οι απεσταλμένοι με την κλώσα και τη στιγμή ακριβώς που η νύφη πήγαινε να την πάρει, ολόκληρη η συνοδεία πέτρωσε, γιατί τάχα, η μάνα της νύφης τους καταράστηκε να μαρμαρώσουν μαζί με το λάφυρό τους.

 

Αν έχετε λοιπόν μπόλικη φαντασία, μπορείτε να διακρίνετε τη νύφη με την κλώσα και τους άλλους συμπεθέρους που από τότε ανηφορίζουν στο Βελούχι, δίχως να φτάνουν ποτέ πουθενά, παλεύοντας ολοχρονίς, πότε με τον άγριο Βοριά και το χιόνι και πότε με την αλύπητη κάψα του ήλιου, πληρώνοντας έτσι την απληστία της αχάριστης κόρης.

 

Συνεχίζοντας σ' αυτό το δρόμο, μετά από 11 περίπου χιλιόμετρα, φτάνουμε στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου του Βελουχιού. Όλη η διαδρομή αποτελεί μια αποθέωση του αλπικού τοπίου, μια συνεχή άνοδο ψυχής και πνεύματος προς τα ουράνια με το λεκανοπέδιο του Καρπενησιού να απλώνεται πίσω μας γαλήνιο και την πόλη να αποπνέει ένα ήρεμο , χαλαρωτικό ρυθμό. Βέβαια όσο ήρεμοι κι αν είναι οι ρυθμοί της πόλης, άλλο τόσο έντονες μπορούν να γίνουν οι βραδινές έξοδοι, πραγματικές εμπειρίες ζωής, για όσους δεν έχουν ξαναζήσει την "ορεινή διασκέδαση"!!!

 

Μα πιστεύουμε πως τίποτα δεν μπορεί να παραβγεί με τη ζεστή αγκαλιά του τζακιού με την ευωδία του ρετσινιού που καίγεται, και το μουσικό τριζοβόλημα των χιονοσκέπαστων ελάτων έξω. Καλή παρέα και κέφι είναι τα μόνα που πρέπει να προσφέρετε εσείς για να απολαύσετε μια τέλεια βραδιά μετά από τις εκδρομές σας, μια βραδιά που πρόκειται αναμφισβήτητα να μετουσιωθεί σε γλυκιά ανάμνηση, άσβεστη όσα χρόνια κι αν περάσουν...

 

Χιονοδρομικό κέντρο Βελούχι 

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1840μ., στο Βελούχι (Τυμφρηστός), στη θέση Διαβολότοπος και σε απόσταση 12km από το Καρπενήσι. Η λειτουργία του άρχισε το 1974, με πρωτοβουλία ιδιωτών και έκτοτε συνεχώς βελτιώνεται. Σήμερα διαθέτει 10 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά. Η λειτουργία και η οργανωμένη δραστηριότητά του συμπληρώνει άρρηκτα το τουριστικό ενδιαφέρον της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. http://www.velouxi.gr/ 

 

Εκπαιδευτικές και Υπαίθριες Δραστηριότητες (με συνεργαζόμενο ειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη)

 

 Rafting στον Ταυρωπό Ποταμό

 

Δυσκολία ποταμού: 2ου βαθμού (εύκολος)

Διάρκεια κατάβασης: 2 ώρες

Συνολική διάρκεια προγράμματος: 4 ώρες

Περίοδος υλοποίησης: από Δεκέμβριο έως 15 Μαΐου.

Ηλικίες: από 11 ετών και άνω.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας: 2ο ζευγάρι παπούτσια αθλητικά, μαγιό ή 2 εσώρουχα, πετσέτα και T-shirts.

Παρεχόμενες υπηρεσίες: οδηγός βάρκας, μεταφορές από την βάση μας στο σημείο αφετηρίας της κατάβασης, στολή neoprene, κάλτσες neoprene, αντιανεμικό/αδιάβροχο, κράνος, σωσίβιο, κουπί, ασφάλιση αστικής ευθύνης και ατυχήματος.

Σημείο συνάντησης: στη βάση μας, στην Γέφυρα Μέγδοβα, 24χλμ από το Καρπενήσι (1 ώρα με πούλμαν).

Βάση κατάβασης: η βάση μας διαθέτει, αποδυτήρια αντρών/γυναικών, τουαλέτες αντρών/γυναικών, και αίθουσα φαγητού με τζάκι.

 

Ποδηλασία

 

Δυσκολία διαδρομής: 2ου βαθμού (εύκολη)

Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες (8χλμ)

Συνολική διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες

Περίοδος υλοποίησης: από Μάρτιο έως Νοέμβριο.

Ηλικίες: από 11 ετών και άνω.

Τι πρέπει να φοράτε: αθλητικά παπούτσια, φόρμα, αντιανεμικό

Παρεχόμενες υπηρεσίες: συνοδός ανά 10 άτομα, ποδήλατα βουνού, κράνος, όχημα υποστήριξης, ασφάλιση αστικής ευθύνης και ατυχήματος.

Σημείο συνάντησης: στο χωριό Μυρίκη, 4χλμ από το Καρπενήσι (10 λεπτά με πούλμαν).

 

Πεζοπορία στο Κεφαλόβρυσο

 

Δυσκολία διαδρομής: 2ου βαθμού (εύκολη)

Διάρκεια διαδρομής: 1,30 ώρες (8χλμ)

Συνολική διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες

Περίοδος υλοποίησης: όλο το χρόνο

Ηλικίες: από 8 ετών και άνω

Τι πρέπει να φοράτε: αθλητικά παπούτσια, φόρμα, αντιανεμικό

Παρεχόμενες υπηρεσίες: συνοδός ανά 10 άτομα, όχημα υποστήριξης, ασφάλιση αστικής ευθύνης και ατυχήματος

Σημείο συνάντησης: στο Κεφαλόβρυσο, 3χλμ από το Καρπενήσι (5 λεπτά με πούλμαν)

 

Flying Fox & Rapel & Τοξοβολία στα Διπόταμα (για γκρουπ άνω των 8 ατόμων)

 

Δυσκολία δραστηριότητας: εύκολη

Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες 

Περίοδος υλοποίησης: όλο το χρόνο

Ηλικίες: από 8 ετών και άνω

Τι πρέπει να φοράτε: αθλητικά παπούτσια, φόρμα, αντιανεμικό

Παρεχόμενες υπηρεσίες: συνοδός, ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις δραστηριότητες, ασφάλιση αστικής ευθύνης και ατυχήματος.

Σημείο συνάντησης: στα Διπόταμα, 25χλμ από το Καρπενήσι (35 λεπτά με πούλμαν).

 

 Rafting στον Τρικεριώτη ποταμό

 

Δυσκολία ποταμού: 3ου βαθμού (δύσκολος, απαιτείτε προηγούμενη εμπειρία).

Διάρκεια κατάβασης: 2 ώρες

Συνολική διάρκεια προγράμματος: 4 ώρες

Περίοδος υλοποίησης: από Δεκέμβριο έως 15 Μαΐου

Ηλικίες: από 17 ετών και άνω

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας: 2ο ζευγάρι παπούτσια αθλητικά, μαγιό ή 2 εσώρουχα, πετσέτα, T-shirts.

Παρεχόμενες υπηρεσίες: οδηγός βάρκας, μεταφορές από την το τέλος της κατάβασης σημείο αφετηρίας της κατάβασης, στολή neoprene, κάλτσες neoprene, αντιανεμικό/αδιάβροχο, κράνος, σωσίβιο, κουπί, ασφάλιση αστικής ευθύνης και ατυχήματος.

Σημείο συνάντησης: στη βάση μας, στην Γέφυρα στα Διπόταμα, 24χλμ από το Καρπενήσι ( 35 ώρα με πούλμαν).

Βάση κατάβασης: η βάση μας διαθέτει, τουαλέτες αντρών/γυναικών, και αίθουσα καφέ με τζάκι.

 

River Trekking στο «Πάντα Βρέχει»

 

Το πρωί, τζιπ του γραφείου μας έρχεται και σας παίρνει από το ξενοδοχείο.

 

Περνώντας το Μεγάλο Χωριό, μπαίνουμε σε χωματόδρομο και στο υπέροχο ελατόδασος του βουνού Καλιακούδα. Φτάνουμε μέχρι τα 1700μ υψόμετρο και από εκεί κατηφορίζουμε μέχρι τον Κρικελοπόταμο, όπου αφήνουμε το τζιπ. Ακολουθεί πεζοπορία μέσα στο ποτάμι. Κάνουμε στάσεις για βουτιές στις φυσικές πισίνες του ποταμού και μετά από 45 λεπτά πορείας φτάνουμε στο υπέροχο «Πάντα Βρέχει», με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. 

 

Διάρκεια προγράμματος: 5 ώρες. 

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία. 

Μπορούν να λάβουν μέρος άτομα ηλικίας 6 έως 65 ετών. Περιλαμβάνει συνοδούς, τζιπ, τον απαραίτητο εξοπλισμό, ελαφρύ σνακ και ασφάλεια.

 

Κανό στην λίμνη Κρεμαστών

 

Σημείο συνάντησης: Γέφυρα Επισκοπής – Καφενείο Παπαϊωάννου στο δρόμο Καρπενησίου – Αγρινίου, 62χλμ. από Καρπενήσι (1.30 ώρα).

Περίοδος υλοποίησης: όλο το χρόνο

Βαθμός δυσκολίας: 1ου Βαθμού

Διάρκεια δραστηριότητας: 2 ώρες

Ηλικίες: 6 ετών & άνω

Παρεχόμενες Υπηρεσίες: Πλήρης εξοπλισμός, έμπειρος οδηγός 

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας: Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, εσώρουχα ή μαγιό & πετσέτα

 

Ιππασία

 Γίνετε 3χλμ έξω από το Καρπενήσι, στις όχθες του Καρπενησιώτη ποταμού.

Διάρκεια: 1ώρα

 

Τα Δωμάτια μας

 

ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ

ΝΤΕΛΙΔΙΜΙ

ΣΕΪΝΤΑΝΙ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

ΧΕΛΙΔΩΝΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

Επιλογή ημερομηνίας
Επιλογή ημερομηνίας
1
2
0

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

Τ.Κ. 36100 -  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ - ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Design by Aibaz pc
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline